Yerba Mate to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, których napar popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i południowej Brazylii.
Ciekawostka: Ostrokrzew paragwajski, z którego wytwarzana jest yerba mate został pokazany Jezuickim misjonarzom przez Indian zamieszkujących południowo - wschodnie tereny Ameryki Południowej w połowie XVII wieku. Ciekawostką jest na pewno fakt, że roślina była traktowana jako używka odpędzająca głód i zmęczenie. Nowy, pobudzający napój szybko zdobywał zwolenników na europejskich dworach, dlatego chyba nie dziwi fakt, że Jezuici szybko zaczęli zakładać plantacje ostrokrzewu. Był to całkiem lukratywny interes, który został przerwany dopiero podczas Kasaty Zakonu Jezuickiego (druga połowa XVIII wieku).
Sposób przygotowania:
Napełniamy około 1/3 naczynia, kubka yerba mate. Staraj się, by susz ułożony był ukośnie (pod kątem 45 stopni), tak żeby możliwe było włożenie bombilli w miejsce gdzie jest go mniej. Od momentu kiedy już włożysz rurkę, to aż do ostatniego łyka Yerby staraj się ją nie poruszać, a tym bardziej nie próbuj mieszać Yerby, ponieważ sitko może się zatkać. Zalewamy przegotowaną, przestudzoną wodą o temperaturze 70 - 80°C. Pij napar przez bombillę do momentu, aż się nie skończy (do pierwszego "siorbnięcia"), później dolej więcej ciepłej wody. Wody można dolewać kilkakrotnie - do momentu, aż Yerba zacznie tracić smak.
*Woda w 3 - 4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, w 12 minut spada temperatura do 75°C
Akcesoria:
Galeria: