Yerba Mate

Yerba Mate to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, których napar popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i południowej Brazylii.

Ciekawostka: Ostrokrzew paragwajski, z którego wytwarzana jest yerba mate został pokazany Jezuickim misjonarzom przez Indian zamieszkujących południowo - wschodnie tereny Ameryki Południowej w połowie XVII wieku. Ciekawostką jest na pewno fakt, że roślina była traktowana jako używka odpędzająca głód i zmęczenie. Nowy, pobudzający napój szybko zdobywał zwolenników na europejskich dworach, dlatego chyba nie dziwi fakt, że Jezuici szybko zaczęli zakładać plantacje ostrokrzewu. Był to całkiem lukratywny interes, który został przerwany dopiero podczas Kasaty Zakonu Jezuickiego (druga połowa XVIII wieku).


Sposób przygotowania:

Napełniamy około 1/3 naczynia, kubka yerba mate. Staraj się, by susz ułożony był ukośnie (pod kątem 45 stopni), tak żeby możliwe było włożenie bombilli w miejsce gdzie jest go mniej. Od momentu kiedy już włożysz rurkę, to aż do ostatniego łyka Yerby staraj się ją nie poruszać, a tym bardziej nie próbuj mieszać Yerby, ponieważ sitko może się zatkać. Zalewamy przegotowaną, przestudzoną wodą o temperaturze 70 - 80°C. Pij napar przez bombillę do momentu, aż się nie skończy (do pierwszego "siorbnięcia"), później dolej więcej ciepłej wody. Wody można dolewać kilkakrotnie - do momentu, aż Yerba zacznie tracić smak.
*Woda w 3 - 4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, w 12 minut spada temperatura do 75°C




Aktualna Oferta

  • Yerba Mate Liść Zielony

  • - klasyczna yerba mate.
  • Yerba Mate Wiśniowa

  • - yerba mate o smaku wiśniowym, składniki: yerba mate, wiśnia, płatki słonecznika, aromat.
  • Yerba Mate Cytrusowa

  • - yerba mate o smaku owoców cytrusowych, składniki: yerba mate, skórka pomarańczy i cytryny, trawa cytrynowa, aromat.
  • Yerba Mate Magic

  • - yerba mate o smaku malinowo - brzoskwiniowym, składniki: yerba mate, owoc guarany, płatki słonecznika, kwiat granatu, aromat.

    Akcesoria:


  • Bombilla Bambusowa

  • - wykonana z drewna Cana bombilla, wzorowana na pierwotnych rurkach, które stosowali południowoamerykańscy Indianie. Nie parzy w usta.
  • Bombilla Mercedes

  • - nierdzewna, starannie wykonana, lekko zakrzywiona o długości 17,5 cm. Posiada małe sitko i dużą chłodniczkę. Prosta konstrukcja pozwala na dobre filtrowanie i bezproblemowe picie. Wyprodukowana w Argentynie.
  • Bombilla Gringo

  • - bardzo starannie wykonana bombilla ze stali niklowanej, lekko zakrzywiona, o długość 16,5 cm. Posiada element filtrujący w postaci sitka. Taka prosta konstrukcja umożliwia dobre filtrowanie i bezproblemowe picie. Posiada dwa pierścienie chłodzące.
  • Bombilla Sierra Inox

  • - ze stali nierdzewnej, lekko zakrzywiona o długości 16,5 cm. Bardzo starannie wykonana, pozwala na doskonałe filtrowanie (3 - filtrująca), łatwa w czyszczeniu.
  • Tykwa Ceramiczna Chantico

  • - o pojemności około 150 - 200 ml. Naczynko zainspirowane etnicznie. Ceramika powleczona białym szkliwem. Zdobiona pasem naturalnej glinki. Praktyczne, estetyczne naczynko dla osób ceniących wyrafinowany minimalizm, jest łatwe do utrzymania w czystości - nie pleśnieje.
  • Tykwa Ceramiczna Florista

  • - o pojemności 350 ml. Naczynie zdobione kwiatową grafiką. Łatwe do utrzymania w czystości - nie pleśnieje.
  • Tykwa Ceramiczna Pajarito's

  • - o pojemności 300 ml. Ceramika powleczona turkusowym szkliwem. Minimalistyczny (unikatowy na rynku) design - nadający tradycyjnej formie tykwy wyjątkowego charakteru! Jest łatwa do utrzymania w czystości. Szkliwiona wewnątrz - nie pleśnieje.
  • Tykwa Ceramiczna Negro

  • - o pojemności 350 ml, cała czarna. Szkliwiona wewnątrz oraz na zewnątrz. Łatwa do utrzymania w czystości - nie pleśnieje.
  • Tykwa Ceramiczna Menta

  • - o pojemności 350 ml, w modnym, delikatnie miętowym kolorze. Szkliwiona wewnątrz oraz na zewnątrz. Łatwa do utrzymania w czystości - nie pleśnieje.
  • Tykwa Caracas

  • - Argentyńska tykwa zdobiona wyrytymi zawijasami. Pojemność około 300 ml. U góry zakończona metalowym wzmocnieniem. Wysokość około 10 cm.

Galeria: