Herbata biała swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki chroni się przed promieniami słońca, tak żeby nie wykształcały chrolofilu - barwnika nadającego zielony kolor listkom. Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą.
Herbata biała jest produkowana na niewielką skalę w Chinach, głównie w prowincji Fujian. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia.
Sposób przygotowania:
Na 1 filiżankę (150 - 200 ml) należy wykorzystać 1 łyżeczkę suszu. Zalewamy przegotowaną, przestudzoną wodą o temperaturze 70 - 85°C, parzymy do 7 - 9 minut.
*Woda w 3 - 4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, w 12 minut spada temperatura do 75°C.
Galeria: