Herbata Biała

Herbata biała swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki chroni się przed promieniami słońca, tak żeby nie wykształcały chrolofilu - barwnika nadającego zielony kolor listkom. Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą.

Herbata biała jest produkowana na niewielką skalę w Chinach, głównie w prowincji Fujian. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia.


Sposób przygotowania:

Na 1 filiżankę (150 - 200 ml) należy wykorzystać 1 łyżeczkę suszu. Zalewamy przegotowaną, przestudzoną wodą o temperaturze 70 - 85°C, parzymy do 7 - 9 minut.
*Woda w 3 - 4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, w 12 minut spada temperatura do 75°C.




Aktualna Oferta

  • Biała Rozkosz

  • - herbata biała o smaku brzoskwiniowo - waniliowym, składniki: herbata biała, rodzynki, morela, herbata zielona, skórka pomarańczy, pąki róży, aromat, płatki słonecznika.
    Cena za 50g: 10,00 zł
  • China Pai Mu Tan

  • - herbata biała, Pai znaczy biały, a Mu Tan to kwiat Piwoni. Jasno pomarańczowy napar i duża ilość białych pączków sprawiają że ta herbata to najlepsze połączenie delikatnego smaku i cudownego aromatu.
    Cena za 50g: 10,00 zł
  • Kaktus Opuncja

  • - herbata biała, składniki: herbata biała Pai Mu Tan z bambusem, sencha, jabłko, rodzynki, aloes i pomelo kandyzowane, kwiat kocanki i opuncji figowej, aromat.
    Cena za 50g: 10,00 zł
  • Pocałunek Jagny

  • - herbata biała, składniki: herbata biała Pai Mu Tan z bambusem, sencha, rodzynki, jabłko, truskawka, porzeczka czerwona i czarna, bławatek czerwony, aromat.
    Cena za 50g: 10,00 zł

Galeria: