Kawa to orzeźwiający ciało i umysł napar o pobudzających właściwościach został odkryty w Etiopii, skąd rozpowszechnił się w krajach arabskich. Legenda wspomina o pasterzu z Abisynii, imieniem Kaldi który zauważył, że kozy po zjedzeniu liści i owoców drzewa kawowca dokazywały bardziej niż zwykle.
Gatunki kaw:
ARABICA (Coffea Arabica) - najpopularniejszy i najlepszy gatunek, pochodzi z wyżyn Etiopii. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar. Ziarna Arabiki, pochodzą z kawowca Coffea Arabica. Plantacje najlepiej udają się w wysokich partiach gór, krzewy rosną powoli, ziarna są dużo smaczniejsze od łatwiejszych w uprawie Coffea Robusta.
ROBUSTA (Coffea Canephora) - odkryta dopiero w XIX w. rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku gorsza od Arabiki. Jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny.
Na życzenie Klienta istnieje możliwość zmielenia ziaren kawy profesjonalnym młynkiem.
Galeria: