Herbata owocowa to bez wątpienia jeden z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych napojów. Produkowane z suszu owocowego herbaty zazwyczaj są mieszanką kilku owoców, a często także takich dodatków jak hibiskus czy dzika róża. Herbaty owocowe doskonale sprawdzają się zarówno jako gorący napój jak i zimny napój dla ochłody na lato.
Herbaty owocowe produkowane są z suszu owocowego – wysuszonych malin, wiśni, jeżyn czy żurawiny. Często mieszane są one z kwiatem hibiskusa, a także z owocem lub płatkami dzikiej róży.
Herbat owocowych nie należy mylić z „właściwymi” herbatami, tzn. herbatami produkowanymi z liści herbaty chińskiej (takimi jak herbata zielona czy herbata czarna) – prawdziwe herbaty owocowe nie zawierają w sobie suszonych liści herbaty, a jedynie susz owocowy i ewentualnie w mniejszej ilości zioła.
Sposób przygotowania:
Wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki (150 - 200 ml), zalać przegotowaną wodą o temperaturze 90 - 100°C, parzyć 5 - 10 minut.
Galeria: