Liście czerwonej herbaty zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto - korzenny smak i aromat.
Herbaty czerwone są charakterystyczne dla Chin i Tajwanu – to stamtąd pochodzi większość światowej produkcji.
Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu” - Pu-Erh.
Herbata Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Jej ojczyzną jest południowa prowincja Chin - Yunnan. Przygotowywana jest według tajemnej receptury. Wiek suszu herbacianego dochodzi nawet do 60 lat.
Sposób przygotowania:
Łyżeczkę suszu zalewamy białym wrzątkiem i parzymy od 3 do 5 minut. Zaleca się pić niesłodzoną, od 3 do 5 filiżanek dziennie. Można parzyć do 5 razy ten sam susz, lecz w czasie nie dłuższym niż 12 godzin. Pu-Erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Galeria: