Ciekawostki o herbacie

  • odkrycie herbaty - legenda głosi, że herbatę odkrył w 2737 roku p.n.e. chiński cesarz Shennong. Podczas, gdy cesarz pił przegotowaną wodę wiatr spowodował, że do kubka wpadło kilka liści herbaty... tak powstała 1 herbata na świecie.



  • skocz do apteki po herbatę - kiedy herbata po raz pierwszy pojawiła się w Wielkiej Brytanii, można ją było kupić wyłącznie w aptekach.


  • kolor i typ herbaty zależy od stopnia przetworzenia - zielona herbata jest przetworzona najmniej, podczas gdy czarna i Pu-Erh najmocniej.


  • czarną herbatę wynaleziono przez pomyłkę - w czasie gdy herbata docierała z Chin do Anglii drogą morską, ładunek zielonej herbaty miał jakoby zamoknąć,
    a fakt ten miał umknąć uwadze załogi. Mokra herbata zaczęła fermentować, przez co zmieniły się jej wszystkie właściwości, od koloru liści po aromat naparu. Herbata jednak była zbyt droga by ją wyrzucić toteż wysuszono ją i zaczęto parzyć pomimo „zepsucia”. Wkrótce rozsmakowano się w niej, a proces zaczęto przeprowadzać świadomie i w sposób kontrolowany.





  • na świecie jest 1500 typów herbat - 93% to mieszanki, a 7% to specjalne odmiany.


  • herbata to także jedzenie - w Birmie nie tylko można kupić jadalne liście zielonej herbaty, ale kiszona herbata (nazywana Laphet) uważana jest za przysmak.


  • pomimo relaksujących właściwości herbata daje też kopa - zawiera o połowę mniej kofeiny niż kawa.


  • także na poparzenia słoneczne - tanina zawarta w herbacie działa kojąco na oparzenia słoneczne. Antyseptyczne właściwości herbaty są dobre na pierwsze leczenie drobnych skaleczeń i otarć.



  • najdroższa herbata na świecie - Da Hong Pao – uprawiana wyłącznie na obszarze jednej plantacji, która składa się jedynie z… sześciu krzewów. Coroczne zbiory nie przekraczają 0,5 kg suszu, a cena potrafi sięgać nawet 25 000 $ za 20 gramów! Dlaczego? Legenda głosi, że napar przygotowany z liści herbacianych uleczył przed wiekami ze śmiertelnej choroby matkę pewnego cesarza z dynastii Ming. Trzy z sześciu rosnących dziś na plantacji krzewów to te same rośliny, które uratowały niegdyś życie matki cesarza.





  • najczęściej spożywana - herbata (zaraz po wodzie) to najczęściej konsumowany napój na świecie.


  • wpływa na urodę - zimne torebki (zaparzonej wcześniej) herbaty redukują opuchliznę i cienie pod oczami. Ponadto herbata tłumi apetyt, więc jest polecana jeśli akurat jesteś na diecie (oczywiście bez cukru).



  • odstrasza komary - jeśli pijesz zieloną herbatę, Twoja skóra wydziela ją także przez skórę – a tego nie lubią komary i inne robaki.


  • Ile pić? - zaleca się picie od 4 do 5 filiżanek herbaty dziennie, dla uzyskania z herbaty tego, co najlepsze dla zdrowia.


  • 113 500 000 000 – tyle litrów herbaty wypijają rocznie Amerykanie.


  • 62 000 000 000 - tyle filiżanek herbaty wypijają rocznie Anglicy.


  • 20 000 000 000 $ - tyle wynosiła łączna wartość rynku herbacianego na świecie w 2005 roku.


  • 3 000 000 000 - tyle filiżanek herbaty wypija się dziennie na całym świecie.


  • 4 800 000 - tyle ton herbaty produkuje się na całym świecie.


  • 1 275 000 - tyle ton herbaty produkują rocznie Chiny.


  • 3 200 - tyle lat liczy sobie najstarsze na świecie drzewo herbaciane.


  • 3 000 - tyle naukowych publikacji ukazało się jak dotąd na świecie na temat przeciwnowotworowych właściwości herbaty.


  • 400 - tyle filiżanek można zaparzyć z kilograma herbaty.


  • 98% - tylu Brytyjczyków lubi dodawać mleko do herbaty.


  • 85% - tyle herbaty spożywanej w USA to herbata mrożona.


  • 78% - taki udział w ogólnej konsumpcji herbaty ma herbata czarna.


  • 42% - o tyle mniejsze jest ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego wśród osób pijących herbatę codziennie.


  • 30% – tyle osób słodzi herbatę.


  • XIX wiek - to czas kiedy ostatecznie herbata prasowana w kostki przestała funkcjonować jako środek płatniczy.


  • 6 - tyle jabłek trzeba zjeść, aby dostarczyć sobie przeciwutleniaczy zawartych w jednym kubku czarnej herbaty.