4 zasady prawidłowego zaparzania herbat

1) przygotować odpowiednią ilość suszu (około 2 - 2,5 g herbaty na filiżankę, susz owocowy 5 g):

Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat. Z 100g torebki herbaty liściastej możemy zaparzyć 40 filiżanek. Herbatę najlepiej przechowywać w dobrze zamkniętych pojemnikach (metalowe puszki, szczelnie zamykane słoiki). Naczynia z herbatą nie należy umieszczać w sąsiedztwie produktów wydzielających intensywne zapachy, ponieważ herbata bardzo łatwo je wchłania.


2) używać wody wysokiej jakości:

Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen (wrzenie wody powoduje gwałtowne uwalnianie się z niej tlenu), jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Najlepsza jest źródlana.


3) przestrzegać odpowiedniej temperatury wody i odpowiedniego czasu parzenia:



Rodzaj herbaty Temperatura wody Czas zaparzania
Biała 90°C 5 - 7 min*
Zielona chińska 70 - 85°C 3 - 4 min**
Zielona Gunpowder 70 - 80°C 2 - 3 min
Zielona Chun Mee 70 - 80°C 3 - 4 min
Zielona japońska 60 - 75°C 2 min
Zielona aromat. 80°C 3 - 4 min
Czarna 96°C (biały wrzątek)*** 3 - 5 min
Czarna Darjeeling. 90°C 2 - 3 min
Czarna aromat. 96°C 3 - 5 min
Oolong 90°C 4 - 5 min
Pu-Erh 96°C 3 - 5 min
Rooibos 96°C 3 - 5 min
Yerba Mate 80°C 3 - 5 min
Susz owocowy 96°C 5 - 10 min

*Woda w 3 - 4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, w 12 minut spada temperatura do 75°C
**Herbata zielona z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające
***Stan gotującej się wody tuż przed mocnym wrzeniem


4) używać odpowiedniego naczynia do zaparzania:

Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. Następnie należy powoli zalewać liście wrzącą wodą, przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.