Jak zaparzyć pyszną kawę?

By mieć pewność, że napój przyrządzony z kawy będzie apetyczny i wyjątkowy, należy zaopatrywać się w nią w sklepach specjalizujących się w jej sprzedaży...

Najlepiej kupować kawę świeżo paloną. Najlepszym sposobem jest kupowanie kawy w ziarnach i zmielenie jej w domu. Wówczas cały aromat olejków zostaje w kawie. Jeśli natomiast dysponujemy kawą już zmieloną, przechowujmy ją w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku, dzięki temu dłużej zachowa swój aromat. O świeżości ziarna świadczy pianka, która powstaje tuż po zalaniu go wrzątkiem. Kawę zalewamy świeżym wrzątkiem (wodą źródlaną).

Mielenie kawy:

Mielenie Twoich ziaren tuż przed zaparzeniem w znaczny sposób wpływa na walory smakowe i zapachowe kawy.

Rodzaj mielenia powinien odpowiadać sposobowi w jaki jest podawana i w miarę możliwości powinniśmy jak najlepiej dobierać grubość mielenia. I tak na przykład: jeśli zmielisz kawę zbyt drobno i użyjesz ekspresu przelewowego, filtr może zostać zapchany a w przypadku ekspresów ciśnieniowych kawa zbyt drobno mielona może przechodzić przez filtr.


Zestawienie zawartości kofeiny w artykułach spożywczych:

  • 80 - 120 mg szklanka czarnej kawy,

  • 95 mg filiżanka kawy rozpuszczalnej,

  • 57 mg filiżanka Espresso,

  • 65 mg niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty,

  • 46 mg szklanka typowej herbaty w torebkach,

  • 45 mg puszka Coca - Cola,

  • 31 mg szklanka zielonej herbaty.